Din webbl�sare �r f�r�ldrad. Vi rekommenderar att du laddar ner en nyare version.
Google Chrome , Internet Explorer 11 , Firefox

21 november 2017, Skandiform

Alexander Lervik - Designerad innovatör

Alexander_Lervik_designerad_innovator.jpg


Tiden går som bekant alldeles rasande fort när man har roligt, och det har Alexander Lervik. Nästa år firar han 20-års jubileum som formgivare, vilket bland annat kommer att uppmärksammas med en retrospektiv utställning på Kulturhuset i Stockholm.

Skandiform är väldigt stolta över att ha varit med på den vindlande resan från början. Vi var den första möbelproducenten som fick upp ögonen för den begåvade designern, faktiskt redan innan han var färdigutbildad: Skandiform hjälpte till med att förverkliga Alexander Lerviks examensprojekt från Beckmans, och anlitade honom därefter som designer till företaget.

-Mötena med Leif och Jalle som drev Skandiform på den tiden minns jag med mycket glädje. De hade en stolt tradition och gedigen kunskap om möbeltillverkning, men ändå tålamod med mig och mina idéer. Det betydde mycket för mig som nyutexaminerad att känna deras personliga stöd, och jag uppskattar fortfarande Skandiforms känsla för hållbar design och kvalitet.

Sedan dess har Alexander designat allt från armbandsur och dörrhandtag till hus, nattklubbar, ljusinstallationer, en cykel, textilier och så mycket annat att det gör sig omöjligt att sammanfatta. De flesta projekten har dock några gemensamma drag i form av lekfullhet, konstnärlighet och gärna en portion humor. Lampskärmen av choklad som helt enkelt smälter efter hand som lampan är tänd är ett utmärkt exempel på det sistnämnda. I den tonsatta ljusinstallationen ”Where the light guides you” tillsammans med Eva Dahlgren är det snarare konstnärligheten som lyser igenom, i ordets rätta bemärkelse. Ungefär samtidigt arbetade han också på en hiss för Aritco, där det givetvis fanns helt andra krav på säkerhetsaspekten, tekniska detaljer och användarvänlighet att ta hänsyn till. Projekten spänner mellan högt och lågt, men alla landar de ändå i trygga händer hos Alexander Lervik.

-Min arbetsprocess är faktiskt ungefär likadan trots att både arbetsgången hos olika samarbetspartners och själva slutresultatet kan se så olika ut. Det hänger nog ihop med att jag alltid utgår från min egen nyfikenhet och ”innovationslust”, om det är ett ord? Helt enkelt en ständig och lite otålig längtan efter att hitta lösningar – och den totala lyckan när man kommer på dem!

I takt med att Alexanders portfolio har utökats med nya projekt och produkter, så har också uppdragens karaktär skiftat mer och mer för varje år. Att arbeta så brett är egentligen som att ständigt fälla krokben på sitt eget varumärke, men det tänkte (tack och lov) inte Alexander så mycket på. Han hade fullt upp med att följa sin egen väg utan att fundera så mycket på vart den tog honom. När hans namn väl började klinga bekant i designvärlden så fanns det redan en ovanligt djup skattkista full med spännande projekt att upptäcka. Det är först nu som han verkligen börjat förstå det ovanliga i att en hisstillverkare kontaktar honom för ett projekt, samtidigt som han just gör mönstret till en matta eller färdigställer en liten ljusstake. Avståndet mellan de olika uppdragen är till synes väldigt långa, men Lervik tar klivet med många små steg istället för ett stort.

Ibland leder stegen tillbaks så att cirkeln sluts, som med den nya uppdateringen av hans möbelserie Jeffersson för Skandiform. Den blev utvald att ingå i ”Woodwork”, en omarbetning där befintliga modeller fick nya ben eller underreden av trä.

-Jag blev full i skratt när Skandiform kontaktade mig om det projektet, för när jag gick tillbaks och tittade på mina första ritningar till Jeffersson så hade den just träben! Jag minns inte varför vi då valde stålstativ istället, men det var verkligen inte svårt att tänka om och lyfta fram de fina små utställda benen i trä igen. Med tanke på att Jeffersson var en av mina första möbelmodeller så känns det riktigt bra att designen fortfarande håller 10 år senare.

Generellt finns det en nyhetshysteri i branschen som gör att företagen nästan känner sig tvingade att ständigt presentera nyheter. Samtidigt går det ju stick i stäv med hållbarhetstrenden, som vi hoppas är mycket mer än bara en trend. Att istället förnya redan populära modeller känns som en bra väg att gå, och att modellerna håller för omarbetningar är ett kvalitetstecken värt att vara stolta över – både för oss på Skandiform och för designern!

I april 2018 öppnar den retrospektiva utställningen ”I huvudet på Alexander Lervik” på Kulturhuset i Stockholm. Där utlovas en inblick i Alexanders inre själsliv där vi får förklaringen till vad i hans personlighet som har påverkat formgivningen under hans 20 minst sagt produktiva år. Utställningen pågår mellan 6 april och 18 juni.

scandinavian sence
SKANDIFORM AB BOX 36 SE-288 21 VINSLÖV SWEDEN
+46 (0)44 855 50 info@skandiform.se

SKANDIFORM AB BOX 36 SE-288 21 VINSLÖV SWEDEN
+46 (0)44 855 50 info@skandiform.se

Nyhetsbrev
×
;