Din webbl�sare �r f�r�ldrad. Vi rekommenderar att du laddar ner en nyare version.
Google Chrome , Internet Explorer 11 , Firefox

10 mars 2016, Ruud Ekstrand

Konsten att välja konferensbord

Flex_Disc_meeting_3.jpg


Det är inte alltid så lätt att avgöra vilket konferensbord som passar bäst. Det finns en uppsjö av olika varianter, både när det gäller former, färger och material. Men det går att göra det lite mindre komplicerat. Vid bad möbeldesignern Ruud Ekstrand att ge några råd kring vad du bör tänka på innan du gör ditt val.

Vad ska jag tänka på när jag väljer konferensbord?

”Grundregeln när du väljer konferensbord är att utgå från just era behov. Frågor du behöver ställa dig är till exempel hur stor yta rummet har, vilken färg du vill ha – ska det vara exklusivt eller vardagligt? Det är bra om konferensbordet är konstruerat som en ”bygglåda” med ett antal komponenter så att du kan plocka och sätta ihop just det bord du behöver”

Hur stort ska konferensbordet vara?

”Det finns vissa tumregler. Möbelfakta anger till exempel att det ska finnas 70 cm per plats. Dock får man idag tumma på det ibland, och det är vanligt med 60-65 cm. Avståndet till väggen bakom ska vara 90-100 cm så att du kan dra ut stolen och andra kan passera bakom. I nybyggda lokaler har man ofta satsat på att effektivisera ytorna vilket ibland kan skapa problem när man försöker få in det antal personer man önskar.”

Vilken form passar bäst?

”Konferensbord kan vara traditionellt rektangulära, båtformiga eller spolformade. Fördelen med en spolformad skiva är att alla kan se mötesledaren utan att behöva luta sig fram över bordet. Det är viktigt med balans mellan bordets bredd och längd, vilket kan bli besvärligt i ett trångt rum. Det ska finnas plats för att ha till exempel en laptop framför sig, men samtidigt ska man inte sitta för långt ifrån varandra. Normalt är ett konferensbord 100-140 cm brett, men det kan vara upp till 2 meter om det finns utrymme.”

Vad ska jag tänka på när jag väljer material?

”Du får väga kostnader mot hållbarhet och användning när du avgör om bordsskivan ska vara laminat eller ett exklusivare material. Om du väljer fanér eller en lackad yta är det dock viktigt att ytan inte är för blank. Det kan skapa reflexer från belysningen i taket och vara besvärande.”

Kan jag skräddarsy ett konferensbord?

”Det finns många möjligheter att plocka ihop ett konferensbord som passar. Men om ni har mycket speciella behov går det även att skräddarsy bordet. Då utgår du från ett befintligt underrede och anpassar sedan bordsskivorna utifrån de önskemål och krav ni har. ”

Något annat att tänka på?

”I dag har många bärbara datorer med sig i mötet, så ett bra konferensbord ska ha möjligheter att koppla upp och ladda mobiler och datorer. Samtidigt ska alla uttag vara dolda när de inte används, till exempel bakom en lucka eller genom att de sänks ner i bordet.”

Mer inspiration

Skandiform har flera spännande serier med konferensbord skapade för aktivitetsbaserade kontor och kreativa mötesrum. Några mer stabila, andra mer sofistikerade. Vilken stil och form passar dig bäst? Här kan du botanisera bland modellerna.

scandinavian sence
SKANDIFORM AB BOX 36 SE-288 21 VINSLÖV SWEDEN
+46 (0)44 855 50 info@skandiform.se

SKANDIFORM AB BOX 36 SE-288 21 VINSLÖV SWEDEN
+46 (0)44 855 50 info@skandiform.se

Nyhetsbrev
×
;