Din webbl�sare �r f�r�ldrad. Vi rekommenderar att du laddar ner en nyare version.
Google Chrome , Internet Explorer 11 , Firefox

30 maj 2017, Skandiform

Möt designern Louise Hederström

Möt_Louise_Hederström.jpg


Tillsammans med Skandiform har Louise Hederström tagit fram Isa, en generös sittmöbel som för tankarna till ett böljande landskap. Och kopplingarna till naturen är ingen slump, Louise uppväxt på en bondgård vid foten av Söderåsen har präglat hennes formtänkande.

Louise Hederström tog examen vid Beckmans Designhögskola 1998 och har sedan dess arbetat med design för offentlig miljö, hem och inredning. Hon samarbetar bland annat med Maze Interior, Belysningsbolaget och det danska möbelföretaget Skagerak. Hon har också undervisat på Beckmans. Men vad var det som födde intresset för design? ”Jag har alltid tyckt att det finns något tillfredsställande med att hålla på med händerna, som att sticka, virka eller snickra. Jag växte upp som ett sladdbarn på en bondgård, så jag hade mycket ensamtid. Och det var bra för kreativiteten!” Intresset ledde efter gymnasiet till studier i Konstvetenskap på universitetet och en förberedande konstskola. Sedan sökte hon till Beckmans i Stockholm och kom in. ”Jag har fortsatt att utbilda mig sedan dess kan man säga, jag lär mig saker hela tiden.”

Musik är en inspirationskälla
Kanske är det uppväxten på Konga gård utanför Svalöv som format Louise Hederströms känsla för det organiska. ”Jag inspireras ofta av naturen, av former och det som händer där. Men jag får också idéer utifrån olika material och tekniker, vilka möjligheter de ger. En annan stor inspirationskälla är musiken. Den skapar en kreativ frihet. ”Musik kan skapa en egen värld, en egen liten bubbla. Det inspirerar till en kreativ miljö och hjälper mig att försvinna in i något annat, i något jag inte riktigt vet vad det ska bli. Jag letar efter de stunderna hela tiden när jag jobbar. Man måste lära sig att skapa dem, för de uppstår inte av sig själv.”

Följer hela processen
Många gånger jobbar Louise Hederström utifrån en brief och då är den kreativa processen lite mer styrd. Andra gånger utgår hon från en idé som kan komma utifrån något hon gjort tidigare. ”Det kan vara något jag vill utveckla vidare. Ett material eller en form. Jag försöker hitta ett uttryck eller en karaktär som jag vill få fram. Jag brukar alltid ha något med mig genom hela processen, något som gör att jag kan hålla rätt kurs.” Hon gillar att följa hela processen, hela resan från idé till produktion. ”Jag tycker det är viktigt att ha förståelse för hur saker tillverkas och tycker alltid att det är intressant att besöka fabriken. Även här är jag lite av en bonde, jag sår, tar hand om det som växer och sedan skördar jag.”

Samarbete med Skandiform
Louise Hederströms första projekt tillsammans med Skandiform är den generösa sittmöbeln Isa. Den för tankarna till ett böljande landskap med skiftningar i både höjd och form. ”Namnet Isa kommer från isaritm, den kurva som används på topografiska kartor för att beskriva nivåskillnader.” Samarbetet med Skandiform började med att Louise hade en idé som hon presenterade med modeller och skisser. ”Jag såg att det fanns ett behov av Isa i deras sortiment. Den passar in i Skandiforms sätt att arbeta med offentliga möbler. Något som sticker ut lite mer. Jag presenterade min idé och hittade rätt. Vilket känns väldigt roligt, för det är ju inte alltid man gör det.”

scandinavian sence
SKANDIFORM AB BOX 36 SE-288 21 VINSLÖV SWEDEN
+46 (0)44 855 50 info@skandiform.se

SKANDIFORM AB BOX 36 SE-288 21 VINSLÖV SWEDEN
+46 (0)44 855 50 info@skandiform.se

Nyhetsbrev
×
;