Din webbl�sare �r f�r�ldrad. Vi rekommenderar att du laddar ner en nyare version.
Google Chrome , Internet Explorer 11 , Firefox

24 januari 2017, Skandiform

Samarbetet Claesson Koivisto Rune

Samarbetet_Claesson_Koivisto_Rune.jpg


Det började som en stark vänskap. Och så har det fortsatt. Arkitekterna och formgivarna Mårten Claesson, Eero Koivisto och Ola Runes framgångsrika samarbete såg dagens ljus för mer än 20 år sedan. ”Vänskapen är kittet som får oss att trivas och arbeta bra tillsammans”, konstaterar Mårten Claesson. Här får du en chans att lära känna trion lite närmre.

Hur startade samarbetet?
”Det startade redan på Konstfack där vi testade att göra ett antal projekt tillsammans. Det visade sig att det fungerade bra, förvånansvärt bra. Vi insåg att vi hade en gemensam bild av vad som är god design. Även om vi var olika som personer hade vi samma mål och ambitioner med det vi skapade. Vi vann ett antal priser och tack vare det blev vi uppvaktade att utföra ett omfattande uppdrag redan innan vi var färdiga med skolan. På den vägen är det, vi startade ett gemensamt bolag och idag är vi 15 personer.”

Vilka är era framgångsfaktorer?
”Anledningen till att vi har varit lyckosamma är bland annat att vi är duktiga på att samarbeta. Vi har alla tre syskon så träningen startade förmodligen redan under vår uppväxt. Vi är lite grand som medlemmarna i ett rockband där varje medlem gör de andra bättre. Tillsammans får vi kraft att genomföra många fler roliga projekt än om vi arbetat var för sig. Sedan underlättar det såklart att vi har en gemensam vision av både hur slutresultatet och skapandeprocessen bör se ut. När vi startade var denna typen av samarbeten banbrytande, idag är det lite vanligare med teamarbete på samma sätt som vårt.”

Vad är mest spännande att formge?
”Vi har formgivit allt från tandborstar och smycken till stora byggnader. Idag är det få som inte vet vem vi är och vad vi står för och det gör att det är en viss typ av uppdragsgivare som söker upp oss. Vi tackar nej om inte förutsättningarna är de rätta för att kunna göra ett bra jobb. Det är ofta självreglerande. Genom åren har vi gjort mycket stolar och bord men skulle även vilja testa att göra något inom andra kategorier såsom fordon eller elektronik. Jag är övertygad om att vi skulle kunna tillföra en hel del nya infallsvinklar och ny inspiration.”

Vilka är några av era höjdpunkter?
”En av milstolparna var när vi blev inbjudna som de första svenska arkitekterna 2004 till den internationella paviljongen på arkitekturbiennalen i Venedig. Detta var på något vis vårt första internationella erkännande. En annan viktig milstolpe var när vi utsågs till vinnare av Bruno Mathsson-priset 2015, ett av de största designpriserna i Norden. Det blev en bekräftelse på att vårt arbete haft en betydelsefull roll för att öka intresset i världen för samtida svensk design. Något som också uttrycktes i motiveringen från juryn.”

Hur startade samarbetet med Skandiform?
”Skandiform är en av de första uppdragsgivare vi gjorde jobb för och därför har de alltid haft och fortsätter att ha en speciell plats i vårt hjärta. De är duktiga på rationell produktutveckling med rätt teknik till rätt pris. Genom åren har det blivit många framgångsrika samarbeten som resulterat i produkter som Aeon, Afternoon, Boxer, Dropp, Modulor, Noon och Oval”, konstaterar Mårten Claesson.

Om Claesson Koivisto Rune
Claesson Koivisto Rune är en av Sveriges mest prominenta arkitekt- och designstudios. Trions formspråk är idag erkänt över hela världen. De har fått otaliga svenska och internationella utmärkelser för sitt arbete. De följer kompromisslöst sitt mål att ständigt förbättra, utveckla och aldrig upprepa. Studion arbetar med över 80 internationella företag och varumärken.

scandinavian sence
SKANDIFORM AB BOX 36 SE-288 21 VINSLÖV SWEDEN
+46 (0)44 855 50 info@skandiform.se

SKANDIFORM AB BOX 36 SE-288 21 VINSLÖV SWEDEN
+46 (0)44 855 50 info@skandiform.se

Nyhetsbrev
×
;